Banksy i Palæstina

Vil du vide noget om historien mellem Palæstina og Israel? Vil du se de værker, som gadekunstneren Banksy har skabt i Palæstina og mere specifikt i Bethlehem og Gaza?

Så vi er glade for at kunne fortælle dig, at du er kommet til det rette sted. Street Art Galerie er en onlinebutik med speciale i gadekunst. Vi giver dig den bedste information omurban art.

Konflikten mellem Palæstina og Israel har stået på i over 100 år. Der er masser af spændinger, og en aftale mellem de to lande synes kompliceret at opnå. Den berømte britiske gadekunstner Banksy har besøgt Palæstina flere gange for at lave freskomalerier, det ene mere forbløffende end det andet!

I denne artikel vil du opdage:

.

    .

  • Historien mellem Palæstina og Israel
  • .

  • Værket skabt af maleren Banksy i Palæstina.
  • .

.

Vi håber, at du nyder din læsning, og at du lærer en masse nye ting!

Sammendrag af Palæstinas historie

.

Den israelsk-palæstinensiske konflikt har stået på i årevis, hvor jødisk nationalisme er blevet sat op mod arabisk-palæstinensisk nationalisme. Siden 1917 har landet været i krig, og der er ikke indgået nogen fredsaftale. Lad os sammen se på Palæstinas kronologiske historie for bedre at forstå konflikten.

I alt forlod mere end 600.000 jøder mellem det 19. og 20. århundrede visse europæiske lande for at bosætte sig i det osmanniske område på grund af den voldsomme forfølgelse, de led under. I Palæstina steg den jødiske befolkning fra 24.000 i 1882 til 443.000 i 1935.

1916: For at tjene sine interesser under første verdenskrig lover den britiske regering araberne støtte, hvis de gør oprør for at svække det osmanniske rige.

1917: Samtidig lovede den britiske regering også at hjælpe med at opbygge et jødisk nationalt hjem i Palæstina via Balfour-erklæringen. Disse to forslag fra 1916 og 1917 skulle forværre de interne konflikter i landet.

1947: Siden 1917 har Palæstina været besat af Storbritannien. Efter Anden Verdenskrig kom mange jøder for at bosætte sig i Palæstina. Den britiske stat var forældet, og FN tog over. FN foreslog en delingsplan mellem den jødiske stat og den palæstinensiske arabiske stat. Hovedstaden, Jerusalem, er under international kontrol. Planen bliver godkendt, selv om de palæstinensiske arabere er imod den.

Maj 1948: Staten Israels fødsel. Dens naboer, Den Arabiske Liga (bestående af palæstinenserne og nogle nabolande), erklærer krig mod den. Denne konflikt gjorde det muligt for Israel at vinde territorium og tvang 700.000 palæstinensere til at forlade Palæstina. Det var en traumatisk oplevelse for palæstinenserne og blev kendt som Nakba: katastrofen.

1967: Seksdageskrigen bryder ud og giver igen Israel mulighed for at vinde terræn. De får Østjerusalem, Vestbredden, Gaza, det egyptiske Sinai, det syriske Golan og resten af det palæstinensiske mandatområde. Israelske bosættere begynder at flytte ind i de palæstinensiske områder. FN reagerer og fordømmer den israelske besættelse.

1973: Egypten og Syrien iværksætter et angreb for at genvinde, hvad der tilhører dem. De arabiske lande og Sovjetunionen støttede dem, mens USA sendte 22.000 tons våben til Israel med fly som en hastesag. Det lykkedes Israel at vinde terræn lidt efter lidt.

Men de arabiske lande beslutter at øge oliepriserne med 70 % og reducere produktiviteten med 5 %, så USA og Israels allierede, som er de største forbrugere, lægger pres på Israel for at få landet tilbage. Sinai blev egyptisk igen i 1975, og en del af Golanhøjderne blev givet tilbage til Syrien.

1987: Den palæstinensiske befolkning gør oprør mod den israelske besættelse og går på gaden, hovedsageligt bevæbnet med sten. Denne begivenhed kaldes intifadaen.

1993: Oslo-aftalerne underskrives mellem Yasser Arafat, den palæstinensiske leder, som accepterer at anerkende Israel, og Yitzhak Rabin, den israelske premierminister. Hamas (palæstinensisk islamistisk bevægelse, der bekæmper Israel) nægter denne anerkendelse og øger sine angreb.

Oslo-aftalerne:

.

    .

  • Gensidig anerkendelse af PLO (Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation) og staten Israel
  • .

  • Oprettelse af Det Palæstinensiske Selvstyre.
  • .

  • Transitionelt selvstyre for de palæstinensiske områder
  • .

.

2001: Hamas genoptager angrebene. Den israelske hær reagerer ofte radikalt. Gaza er underlagt en blokade, og Vestbredden og Østjerusalem er stadig besat. Israel intensiverer sin kontrol med de besatte palæstinensiske områder.

1995: Yitzhak Rabin myrdes af en israelsk ekstremist. Oslo-aftalerne er dermed brudt.

2002: Israel bygger en 730 km lang separationsmur på Vestbredden. Under opførelsen af denne mur, der adskiller grænserne, trængte Israel ind på palæstinensisk territorium. Den Internationale Domstol erklærede den derfor for ulovlig.

2005: For at få ro på beslutter den israelske regering at fjerne de jødiske bosættelser fra Gaza, men bevarer kontrollen over grænserne. Gazastriben kontrolleres af Hamas, og i de følgende år stiger spændingerne mellem den islamistiske bevægelse og Israel. Israel indfører en blokade mod regionen. Flere sammenstød finder sted mellem de to territorier.

2014: Det israelske luftvåben bombarderer Gaza-regionen og forårsager omfattende skader. Huse ødelægges, og det samme gør skoler, hospitaler og det eneste kraftværk.

2017: Begge sider betragter Jerusalem som deres hovedstad. Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump meddeler, at han vil oprette en ambassade og udråber byen som Israels hovedstad. Denne beslutning blev fordømt af FN. Palæstinenserne ønsker ikke længere, at USA skal gribe ind som mægler i fredsprocessen.

I dag: En aftale virker kompliceret. Vestbredden består af palæstinensiske byer og landsbyer og talrige bosættelser.

Banksys værker i Palæstina

.

Muren, som Israel har bygget på Vestbredden, har vakt interesse hos mange kunstnere og især hos Banksy, som har besøgt Palæstina flere gange for at lave sine berømte stencils og udtrykke sin mening. I 2005 lancerede Banksy projektet Santa’s Ghetto, som gik ud på at skabe gadekunstværker på den mur, der adskiller Palæstina fra Israel. Han blev ledsaget af andre kunstnere for at give liv til denne berømte barriere.

Formålet med denne mur, der blev bygget i 2002 og er 700 km lang, er at forhindre palæstinensiske terrorister i at komme ind i Israel. Fra palæstinensernes synspunkt er denne mur mere en raceadskillelse.

Banksy i Betlehem

.

Banksy har skabt adskillige værker i byen Bethlehem. Han har været der flere gange for at dele sit talent. Lad os opdage alle disse værker i byen sammen.

Pige visiterer soldat – En pige visiterer en soldat

.

Dette billede blev skabt af Banksy i 2007 og befinder sig på separationsmuren i Betlehem. Soldaten bliver visiteret af en lille pige, ikke omvendt. Bagsiden af dette billede er en mere realistisk begivenhed i Palæstina. Banksy formår at illustrere en kontroversiel idé: forfølgelsen af børn.

Panserdue – La Colombe Armindée

.

The Armoured Dove af Banksy er et værk, der kritiserer dem, der tager del i konflikten mellem Palæstina og Israel. Malet på betonvæggen på Vestbredden forestiller graffitien en hvid due med spredte og åbne vinger, der i næbbet holder en olivengren, som angiveligt er symbolet på fred. Men duen på billedet her er iført en panservest og har en rød pegepind rettet mod brystet. Billedet af den pansrede due er et modigt udsagn i dette land, hvor spændingerne er store: Fred kan ikke skabes, når de involverede mennesker ikke ønsker det.

Fred på jorden – Paix sur Terre

.

Værket, der blev spraymalet i 2017, bærer inskriptionen “Fred på jorden“. Det har en stjerne, der repræsenterer Nordstjernen, og en tekst i små typer med titlen “Terms and conditions apply“. På fransk betyder det “Vilkår og betingelser for brug”.

Angels – Anges

.

Malet på samme tid som “Peace on Earth” viser stencilen to engle udstyret med koben, der forsøger at krydse adskillelsesmuren. Som altid med Banksy er stedet perfekt til dette søde og frække værk.

Flower Thrower – Lanceur de Fleurs

.

Rage, the Flower Thrower” eller “Love is in the Air” er en af Banksys mest ikoniske stencils. Den forestiller en maskeret palæstinenser, der kaster en buket blomster.

Ved at erstatte et våben med en buket blomster går Banksy ind for fred. Faktisk valgte han at installere netop dette budskab i et højkonfliktområde. Værket formidler også ideen om, at fred er resultatet af aktivt arbejde. Buketten kan også repræsentere et minde om de liv, der er gået tabt i den lange israelsk-palæstinensiske konflikt

.

Pigen med ballonerne – La Fille Avec Les Ballons

.

Dette værk repræsenterer drømmen om en palæstinensisk pige, som flyver til friheden over separationsmuren ved hjælp af sine balloner. I Balloon Debate bruger Banksy dette barns uskyld mod murens brutalitet.

Æseldokumenter – Æseldokument

.

Værket befinder sig på Vestbredden og blev lavet i 2007. Maleriet forestiller en tungt bevæbnet israelsk soldat, der tjekker identitetspapirerne på et æsel. Betydningen er uklar: Måske ville Banksy gøre grin med de ID-kort, der udstedes af den israelske regering. Men for palæstinenserne er “æsel” en fornærmelse. Kort tid efter blev den del af muren, der bar påskriften “Donkey Documents“, fjernet fra sin placering.

Våd hund – Chien Mouillé

.

Værket blev fjernet fra muren af palæstinensere med det formål at sælge det på Ebay. Tre år senere efterlod de det endelig i en stenhuggergård, fordi værket var for kompliceret at transportere.

Escapisme – flugt

.

I “Escapism” repræsenterer Banksy børns uskyld. Barnet er glad og smilende, fordi han har tegnet en stige med kridt for at hjælpe ham med at klatre op ad muren! Endnu en gang viser gadekunstneren uskyld mod brutaliteten i denne mur.

Beach Boys – Garçons à la Plage

.

Graffitien illustrerer to små drenge i sort og hvid, der leger i sandet. Over dem er der et falsk hul med et farverigt, himmelsk landskab. Der er palmer i baggrunden og et smukt blåt hav i forgrunden. De to børn står bag hegnet med spader og spande. De ser glade ud og kigger på beskueren.

Stranden er utilgængelig, fordi hullet er for højt. Banksy kritiserer muren og ethvert menneskes ret til at håbe på en bedre fremtid. Børnene henleder vores opmærksomhed på en utopisk drøm. Muren, som skulle beskytte os, er i virkeligheden en hindring for fred. Kunstneren får os til at tænke over spørgsmålet om det virkelige og det uvirkelige.

Drengen på stranden – Le Garçon à la Plage

.

Drengen med spand og spade repræsenterer ungdommens uskyld. Hullet i muren repræsenterer en brudt politik. En klar blå himmel repræsenterer frihed og muligheder.

Vindue til den næste bred – Vindue til Vestbredden

Banksy vil vise israelerne, at deres mur giver dem en falsk følelse af sikkerhed. Stolene, blomsterne og vinduet med udsigt til bjergene symboliserer sikkerhed og ro. Bjergene og skoven er typiske for et andet klima end i Israel.

Rolling Back the Wall – Faire reculer le Mur

.

I denne freske viser Banksy en politimand, der åbner en del af muren og afslører et smukt landskab bagved. For ham er politiet virkelighedens vogtere. Han viser, at ordensmagten skal beskytte os og gøre verden mere sikker, mens den i virkeligheden skaber kaos og ødelæggelse.

Klip det ud

.

Kunstnerens budskab med denne stencil er enkelt. Han siger simpelthen, at det er på tide, at den betonmur, der adskiller Israel fra Palæstina, bliver åbnet.

Staldforhold – forhold i stalde

Gennem dette gadekunstværk viser Banksy os, at muren ikke kun påvirker mennesker, men også dyr. Vi kan nemt skimte en indesluttet hest.

Banksy i Gaza

.

Urban art-kunstneren Banksy har lagt billeder af de kunstværker, han har skabt i Gaza-striben, ud på sin hjemmeside. Han har også lavet en to minutter lang video om livet i det palæstinensiske område med titlen “Make this the year YOU discover a new destination“. På fransk betyder det “Gør dette til året, hvor DU opdager en ny destination”.

Her er de tre værker, han producerede i Gaza.

Niobé

.

Denne stencil nedenfor forestiller Niobe, en klassisk figur, der sørger over tabet af sine børn.

Gaza-killingen

.

“En lokal mand kom hen og sagde: “Hvad betyder det her?” Jeg forklarede, at jeg ville sætte fokus på ødelæggelserne i Gaza ved at lægge billeder ud på min hjemmeside, men på internettet ser folk kun billeder af kattekillinger.” Banksy

“En lokal mand kom hen til mig og spurgte: “Hvad betyder det her?” Jeg forklarede, at jeg ville sætte fokus på ødelæggelsen af Gaza ved at lægge billeder ud på min hjemmeside, men på internettet ser folk kun på billeder af killinger.” Banksy

Mirador-karrusellen

.

Den tredje stencil, malet på en nedrevet bygning, forestiller en killing, der leger med en rusten metalkugle, der er rullet sammen, som om den var en blød uldbold.

.

Video af Banksy i Gaza

.

Banksy kom ind i det palæstinensiske område via et netværk af mørke tunneler og kan ses i videoen, hvor han baner sig vej gennem mørket. Videoen beskriver Gaza som værende “væk fra turiststien” og tilføjer, at “adgangen sker via et netværk af ulovlige tunneler”.

Kunstneren optog videoen og tilføjede en masse andengradshumor for at få folk, der ser den, til at reagere og gøre grin med denne skandaløse situation. Se videoen nedenfor.

Udforsk alle Banksys værker!

Nu hvor du kender hele historien mellem Palæstina og Israel og har opdaget størstedelen af Banksys værker i landet, inviterer vi dig til at opdage de reproduktioner og klistermærker, som vi sælger i vores online shop.

Udforsk stencilreproduktionerne nu ved at klikke på billedet nedenfor!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *